Welcome to Maastricht


EN: To go or not to go is the main question on my mind. The city and its people were truly wonderful. The city was small with old buildings and winding muggle stone alleys. There were shops and restaurants and cafes with beer gardens everywhere. The people were ridiculously kind and helpful so it was easy to ask for directions when I got lost, (which was surprisingly often…) or when I asked the current Maastricht uni students about the school and life in there in general. One thing that struck to my eye immediately was that everybody dressed well. Also, if you're interested in seeing good looking guys then you might as well visit Holland.
Some negatives about the place, which still have me wondering about whether or not I should go are the fact that it is pretty small and the closest airport is about three hours away, and the law program I got accepted to is hard and a lot of people get dropped out during the first year. Also, there will be a some sort of language barrier with the dutch locals even though the city is quite international. Thank goodness, I still have until august to decide what I'm going to do.

FIN: Kysymys kuuluu, että mennäkkö vai ollakko menemättä. Päätös tulee kyllä olemaan vaikea. Maastrichtin kaupunki ja sen ihmiset olivat aivan ihania. Kaupunki itsessään oli suhteellisen pieni ja kaupungin keskusta oli täynnä vanhoja eurooppalaistyylisiä rakennuksia ja mutkittelevia mukulakivi katuja. Kauppoja ja ravintoloita niiden tuhansine terasseineen myös pilkisti joka kulmalta. Maastrichtin asukkaat ja hollantilaiset yleensäkkin olivat ihan naurettavan mukavia ja avuliaita. Ihmisille oli tosi helppo puhua ja kyselinkin paljon paikallisilta oppilailta koulusta ja sain apua monelta kun eksyin (yllättävän monta kertaa, heh…). Hyvännäköisiä kundeja myös tuntui olevan kaikkialla. Laskisin tuon ehdottomaksi lisä bonukseksi.
Kuulin myös negatiivista palautetta paikasta, kuten esim. että paikka on pieni ja se saattaa ahdistaa sen parin kolmen vuoden jälkeen, ja koulunkäynti on kuulemma n. kolme kertaa rankempaa kuin suomalaisissa yliopistoissa ja oheis työn hankkimisen joutuu uhraamaan läksyille. Päätös tulee kyllä olemaan vaikea koska tossa paikassa on niin paljon hyvää sekä huonoa. Luojan kiitos päätös täytyy tehdä vasta elokuuhun mennessä!

Kisses,
J